Med udviklingen omkring den tidligere NSA-agent, som nu er whistleblower og på flugt fra sit hjemland USA, føler man sig hensat til den gode gamle kolde krig, hvor afhoppede agenter strøg jorden rundt inden de landede hos modparten - dengang i Moskva.

Hvorfra ved vi om Edward Snowden taler sandt og kunne der være muligheden for at han er en "købt" kontraspion hvis opgave det er at "lække" oplysninger. Oplysninger der muligvis er rigtige, men også ligeså godt kunne være fyldt med spin og afledning for andre ting, man ikke ønske at vi skal se, undgår at se dagens lys - og hvis han er købt, hvem har så købt ham; Kineserne, Russerne eller Amerikanerne selv?

Moderne efterretningstjenester må formodes at benytte sig af alle nutidens muligheder, herunder medie-spin, så selvom hans oplysninger tilsyneladende er rigtige og pisser amerikanerne af, så er det næppe så sort-hvidt.


En anden mulighed er at manden er bund naiv og tror at det hele er et reality show, ligesom på TV, hvor han kan sælge historien bagefter, hvis det er tilfældet, så er han bare torske-dum. Hvem har nogen sinde hørt om at stormagterne lod afhoppere leve lykkeligt til deres dages ende?


Det har englænderne - de havde en fyr der hed Philby der i 1963 stak af til Moskva i en duft af vodka, efter han i årevis havde arbejdet for den britiske efterretningstjeneste MI6 - Russerne holdt ham i et guldbur frem til 1988 hvor han døde.


Men den slags historier tilhøre en anden tid og en anden form for krig. Edward Snowden kan helt sikkert se frem til ikke at få sit billede på et russisk frimærke, sådan som Philby gjorde, meget mere sandsynligt er det at vi pludselig ikke høre mere til ham og så kan man kun, for ham, håbe at han har en anden identitet.


Vi følger sagen og hvem ved hvornår PET eller MI6 også viser sig at være involverede?