Regeringen har benyttet sig af, løftebrud, spin, ministerrokader og meget mere for at hold skinnet på næsen og nu benytter den sig også af fatamorgana og bryster sig med faldende ledighed. Fakta er desværre at der er tale om et fatamorgana.

Isoleret set er ledigheden er faldet, men det er mest på papiret, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Helle Thorning og Co var ellers  oppe og ringe med den store klokke, da nye tal i februar viste, at ledigheden ikke har været lavere de sidste  fire år, end den er nu og vores statsminister genfandt i sidste uge tallene, hvor hun udtalte: "Vi har den laveste ledighed siden 2009".

Trick eller fatamorgana?

Men glæd dig ikke for hurtigt. Skarpe økonomer og eksperter advarer i Jyllands-Posten mod at tro på den udlægning at ledigheden er faldet. Tal over udviklingen på det danske arbejdsmarked  giver nemlig en anden konklusion. Den faldende ledighed kan ikke forklares med, at danskerne har fået job. Tværtimod afslører økonomiske analyser, at titusinder af arbejdsløse blot er forsvundet ud af statistikkerne. Blandt andet som følge af dagpengereformen.  Makroøkonom i Sydbank Peter Bojsen Jakobsen kalder faldet i ledigheden for et fatamorgana, mens Bo Sandemann Rasmussen, professor i økonomi ved Aarhus Universitet, også mener, at man overvurderer, hvor godt det går. - Eller handler det i virkeligheden om at regeringen igen har gang i at løbe fra eller pynte på noget som ikke ser ud til at fungere for godt? - Er de slet og ret så dumme at de ikke kan læse inden ad eller håber de på at danskerne falder for endnu et spin-trick? 

Regeringen kan ikke overskue konsekvensen af egne beslutninger

Tal viser nemlig at der samtidig med at vi har faldende ledighed på arbejdsmarked, så er der sket en stigning i antallet af kontanthjælpsmodtagere, som ikke er erklæret parate til at arbejde. De medfører et fald i ledighedsstatistikken, hvor de ikke medregnes. Det samme gælder arbejdsløse, som er begyndt at studere. Og kan kan man så passende lige stille spørgsmålet til Helle Thorning og Co: "Hvad havde ellers forestillet dig Einstein?" - Hvor skulle de ledige ellers gå hen rent statistisk? 

Socialdemokraternes fungerende politiske ordfører, Ole Hækkerup, erkender, at ledighedstallene ikke altid er dækkende for, hvor godt det går. - Nej men så skulle du måske undlade at tale så meget om det og se på beskæftigelsestallene