I det gamle Rom kunne man køb kejsertitlen, hvis man betalte de rigtige. De rigtige var altid prætorianergarden. På Københavns rådhus er prætorianerne, dem der sikre de andre. I august gik den tidligere børne- og unge borgmester Anne Vang af og der skulle således vælges en ny "Kejser" inden for børneområdet. Socialdemokraten Jesper Christensen Købte sig til titlen som borgmester hos en af Socialdemokratiets stærke prætorianere  Ikram Sarwar, for den nette sum af 300.000 kr.

Historien blev naturligvis lanceret med et anderledes afsendt end at Jesper Christensen disideret købte borgmesterposten. Historien var den gang at Ikam Sarwar overtog den bestyrelsespost i Metroselskabet, som Jesper Christensen havde haft og lønnen for det var ca. 300.000 kr.

15000 kr i timen

Da aftalen var på plads var Ikam Sarwar ikke sen til at melde ud til Politiken at han med den post ville få mere tid til det politiske arbejde på rådhuset, fordi man tilsyneladende ikke havde så meget at lave som bestyrelsesmedlem i Metroselskabet. Helt præcist så havde Jesper Christensen deltaget i 10 møder af 2 timers varighed det foregående år, for en løn af 300.000 kr om året, giver det en timeløn på 15000 kr . - Vi lader biledet stå lidt så læseren lige kan synke det.

Systemet avler dobbeltmoral blandt politikerne

Den  17 november udtaler Børn- og Ungeborgmester Jesper Christensen sig i anden sammenhæng omkring lønninger på lederniveau i selvejende institutioner i København. Her giver han udtryk overfor Berlingske at kommunen ikke acceptere for høje lønninger blandt lederne. Det gør han i en sag hvor en leder af en meget stor vuggestue tilsyneladende har fået 13.000 kr. om måneden over gennemsnittet i forhold til andre leder.

Spørgsmålet er her om der er noget dobbeltmoral i det at man på den ene side godt selv må modtage 15.000 kr i timeløn for at sidde til bestyrelsesmøder og så i øvrigt koncentrere mere om sit politiske arbejde end om den virksomhed man sidder i bestyrelsen for, medens man ikke kan have at en leder af en daginstitution har fået en løn der end ikke kommer i nærheden af den timeløn selv samme Jesper Christensen fik da han sad i Metroselskabets bestyrelse?

Blandt politiske iagttagere er det en kendt sag at de førende politikere bruger "ben" som betaling til de trofaste partisoldater. Baggrunden er den at de kommunal valgte Byrødder ikke får særligt meget for deres arbejde på Råhuset (I københavn ca 100.000 kr). Det er efterhånden blevet legitimt at man giver poster væk som er godt betalt for at dem der får posten kan få tid og rum til at koncentrere sig om deres politiske fokus og ikke den/de poster de får løn for. Den tendens avler efter vore mening en dobbeltmoral blandt politikerne som ikke er klædelig. - Sidst her hvor Jesper Christensen er ude med riven efter nogle fastansatte der får for meget, samtidig med at han selv i flere år har modtaget en skøhøj timeløn for at sidde i metroselskabet.

To dage til kræmmermarked

På tirsdag er der to dage til noget der kan udvikle sig til et værre kræmmermarked  på Københavns rådhus. Husk blot sidste valg hvor det Radikales Klaus Bondam på pinlig vis prøvede at opfinde en fantasi post, som kunne sikre ham en løn. Sådan gik det ikke, men vi kan helt sikkert se frem til et gedemarked hvor politikere køber hinanden og det er vel og mærke dem der efterfølgende skal ud og tage stilling til om en leder af en daginstitution har fået for meget.

Professor i ledelse Anders Drejer er bekymret for at man har gjort bestyrelsesposter til en handelsvare, der mere tjener som en supplerende indtægtskilde for lokalpolitikerne end for det fokus de egentligt var tænkt. Han mener det kan være problematisk for de offentlige selskaber, som Metroselskabet. Han finder det dybt bekymrende, hvis ikke der indgår en kompetencemæssig vurdering af en lokalpolitiker, der får 300.000 kroner for en næstformandspost i et stort selskabNews4you2 erfare at der ikke har indgået en sådan vurdering, hverken da Jesper Christensen eller Ikram Sarwar blev valgt til metroselskabet

Kan jeg selv gøre noget til valget

Du kan ikke ændre det fordærv der allerede er i gang, men du kan påvirke det ved at stemme personligt på nogen, som du ved ikke umiddelbart har fået 15.000 kr i timen for for en bestyrelsespost, hvor deres fokus har været et andet sted.