Byen Kharkiv i det østligste Ukraine vidner om at ægteskab er meget vigtigt. For det første vrimler det med biler pyntet til brudekørsel og dernæst så kan du møde tilsvarende antal Lily-modeller i parkerne og de store pladser, hvor brudeparret foreviges af mere eller mindre professionelle fotografer. Vores hotel have lørdag 8 -10 brudepar som skulle foreviges ved et hvidt flygel

Mange bryllupper og høj skilsmisseprocent

Vores lokale kontakt forklare de mange bryllupper blandt de lokale med at der er mange dybe traditioner for at afholde bryllupper i Ukraine og hertil kommer at ikke alle lande i Europa ligner Danmark og Skandinavien, hvor man bare hopper på hinanden før brylluppet - Han griner medens han forklare det, den gode Yaroslav, men der er bid i det for han mener at Ukraine er en vigtig del af Europas kulturarv, som ikke helt har mistet sin jomfruelighed, når det kommer til familieværdier. Det eneste gode ved sovjettiden er, at man i dag har et hurtigt og effektivt system for at blive skilt, så på den måde er vi langt foran jer, griner han. ”og ja mange bliver skilt. Det er faktisk sådan at Ukraine er markedsledende hvad skilsmisser angår, hele 6 pr 1000 bliver skilt inden for det første år. Tallene i Danmark er svære at sammenligne med for her er skilsmissepromillen under 3 det første år, til gengæld bliver ca 2.5 % skilt efter 4 år. – Danske ægteskaber holder altså længere, men vi har desværre ikke kunnet finde tal der fortæller noget om hvordan det går de ukrainske ægteskaber. – Meget tyder dog på at skilsmisserne blot fortsætter deres himmelflugt.

En brudeforretning med et twist

Brudeindustrien synes at trives. For mange af de skilte prøver jo atter at finde lykken og så skal det naturligvis endnu gang ske i kirken eller på et ”brudehotel” og igen ofte som hvid brud. I de store gader kan du finde to eller flere brudebutikker og i nær forbindelse til disse kan man så lige så tit finde et knapt så opreklameret dating kontor.
Vi opsøger en brudeforretning og bliver modtaget af en rigtig informativ kvinde der præcis ved hvad det handler om, når du skal planlægge dit bryllup.
Hun indleder med "først må de anskaffet dem en ung brud sir" hermed er senen sat og meget hurtigt går det op for mig at nogle af de modeller der senere om eftermiddagen skal posere i et show med nye brudekjoler er kvinder der leder efter en mand.
"Men det er ordentlige kvinder" understreger Svetlana – som gentagene gange gør mig opmærksom på at jeg ikke må tage fotos. Ifølge hendes eget udsagn skulle hun selv være gift med en nordmand, som vi dog ikke ser noget til.
Med ordentlige kvinder mener Svetlana, at der ikke er meget kis mis før brudenatten, men så får jeg også en kvinde der ved hvad det handler om. – siger hun med et bred grin
Jeg gør opmærksom på at jeg er gift og bare er her på research for en ven.
Hun smiler overbærende og svare "det er de alle" - de er her alle første gang på vegne af en ven.
Jeg opgiver at forklare hende sammenhængen, men lover at komme til  hendes show sidst på eftermiddagen, hvis jeg kan.

Mænd til modeopvisning i håb om en drømmebrud

Ved aftenens første show, for det bliver aften inden de får startet, får jeg en plads ude på sidelinien bag en række mænd der åbenbart alle er kommet på deres vens vegne. De er kommet lidt i grupper og ser lidt forsagte ud medens en konferencier på et engelsk ukrainsk begynder at præsentere modellerne til en larmende musik  Værtindens har tilsyneladende konstateret at jeg ikke er rigtig interesseret, og minder mig endnu engang om at jeg ikke må optage billeder eller lyd, men naturligvis gerne tale med folk.

Her er mænd fra flere steder i Skandinavien, men ingen er interesserede i hinanden eller mig de har øjnene stærkt fæstet på drømmene i brudekjole som posere for os. Alle deltagerne har fået et score skema som de skal aflevere bagefter. – På den måde får kvinder og designere også feed back forklare Svetlana.

Showet slutter med en lang tale om nødvendigheden af at opføre sig som en Gentleman og en rigtig Lady og i alle livets forhold udvise tålmodighed – Derefter bydes vi på champagne fra Krim. Jeg står lidt for mig selv ved nogle ældre syersker som kan et minimum af engelsk og lidt mere tysk end mig så vi hygger os. De er alle gift og tilsyneladende ikke skilt, men spørger til om mine børn ikke snart skal giftes. De øvrige mænd sidder ved borde hvor de ud fra deres ønsker kan se nærmere på kjolerne og tale nærmere med kvinderne inden i dem. Systemet bliver styret af Svetlana med hård hånd, men det er ikke til at gennemskue om mændene får nogle rigtige kontakter.

Fritidsbrud, jurist og selvbevidst

Jeg bliver passet op af Yauroslava - jurist på ejendomsmarked og fritidsbrud som hun beskriver det. Hun har som den eneste skiftet til sit eget tøj. Hun er 35 år og enlig mor efter et forlist ægteskab, med druk og vold. Hun er ikke naiv og ved godt at man ikke kan få det hele som hun sige, men jeg har også penge og uddannelse. Det er ikke dem alle, der har penge, smiler hun og peger, så jeg kan være kræsen og vælge en mand der kan overskue at have en kvinde der også vil bevare sine rødder.

Hun starter hurtigt på at fortælle om hendes virksomhed som arbejder både i Ukraine og i Polen. Lige nu er ejendomshandel i det østlige Ukraine mere end usikkert, så hun vil jo gerne flytte, forklare hun ”men kun for den rigtige som kan vente på at jeg afvikler min virksomhed her i Ukraine og måske flytter tætte på hans land. - Der er nemlig gode muligheder for at udvide forretningen i Polen og min uddannelse kan bruges der, men næppe i USA, hvor jeg bare kan ligne en finke.- Fastslår hun med et smil.

Jeg kan godt flytte til Danmark, men min mand skal være forberedt på at jeg vil være mange dage på arbejde og selvom meget af det jeg laver kan gøres over telefon og email, så er jeg barn af Østeuropa og derfor vil jeg både skulle se til min virksomhed, men også min familie som stadig vil bo her.  Et øjeblik bliver jeg noget svedig for det går op for mig at brudeforretningens indehaver har sagt at jeg vil være det eneste emne for Yauroslava. Hun griner højt, da jeg åbenbart rødmer – ”man kan jo altid prøve, men jeg så godt du have den mærkelige symbolring og det har man fordi man holder af nogen.”   -  ”Svetlana ved at jeg går efter dem med hjerne og dem er der ikke mange af i de her sammenhæng, så jeg bliver nok 40 inden jeg finder ham” Hun hæver hånden og får en tjener til at hælde mere Champagne op

De mænd der bruger datingsites forstår ikke Ukrainske kvinder

Det synes ikke at bekymre Yauroslava at en mand (jeg) er næste tyve år ældre og allerede har flere børn. Alder har ingen betydning. Forklare hun, men det har dine værdier og de er mere modne jo ældre du er, så hvis jeg møder en moden mand der siger dumme sex vittigheder til sine venner første gang vi er sammen eller kommer med upassende lumre hentydninger til fx min krop, så vil han sige og gøre det der er værre på brudenatten og så er jeg forduftet. – Griner hun.  "Svetlana har forklaret mig", fortsætter hun med en informationsstrøm i et lyntempo der afsløre at hun ikke har tid til udenoms snak i hendes branche, "at jeg ikke kommer langt med min holdning i andre lande end Skandinavien. Her skulle mænd have respekt for kvinder der kan selv, men dem der kommer fra Skandinavien lige nu er næsten værre end russerne.  -  De forstår ikke Ukrainske kvinder. De tænker kun på vodka, kvindernes bryster og hurtig sex."

Behov for kulturbevidste datingvirksomheder der kan matche Nordiske mænd og Ukrainske kvinder

Yauroslava ser i sin kalender, hvorefter hun forretningsmæssigt sige: ”Hvis du vil lave forretning, kan jeg mødes med dig i morgen - Så kan vi tale om mulighederne for at lave en virksomhed i dit land der kan indfange ordentlige, voksne mænd med substans og få dem her til Ukraine.” Hun ser alvorligt på deres udsendte; ”Det er ikke et dating trick siger hun, så skal du tabe dig noget mere. – Hun peger på min ring –  ”Jeg tror vi skal have friske skandinaviske mænd til Ukrainske kvinder, der ser potentialet ikke kun i kvinderne, men i landet, når vi kommer af med russerne." ”De behøver ikke at have penge ligesom dig – de skal have hjerne, hjerte og ro – Det er det rigtige Ukrainske kvinder går efter, så skal vi nok blive tigeren i soveværelset” afslutter hun.

Vi efterlades denne tidlige aften med det indtryk at der helt sikkert er kvinder i Ukraine, som af mange årsager gerne vil have en mand fra Skandinavien, men meget tyder også på at der er et mismatch mellem det de ukrainske kvinder forventer og det de tilrejsende mænd forventer når de mødes. Om Yaoroslavas ide med at etablere et nordisk datingsite, hvor mænd så at sige kvalitets-testes inden de gives adgang til sitet er en forretningsmodel, der vil vinde frem er svært at spå om. En ting er sikkert dem som tjener på nogle Ukrainske kvinders drømme og nordiske mænds tilsvarende har umiddelbart mere blik for egen indtjening end for social og kulturel succes for deres kunder.