Henover sommeren 2013 vil vores frivillige og engagerede rapportere i alderen mellem 25 - 50 år  give deres vurdering af mindst to af Europas storbyer som rejsemål. - Venedig er den første by som anmeldes i NEWS4YOU2

Venedig forbindes med store personligheder som fx Shakespeare, James Bond og Lone Kellermann, men hvad kan man egentlig nå på en sviptur til Venedig og er det virkelig værd at dø for, som Lone Kellermann sang sidst i 70-erne?

Husene i Venedig er bygget på træpæle, og mange steder ligger husene ikke mere end én meter over dagligt vande.Specielt ved fuldmåne er risikoen for oversvømmelse stor. Det betyder at der kan være flere centimeter vand på Markuspladsen og så man lægger gangbrædder ud. Hertil kommer, at de gamle pæle, som byen er bygget på, er ved at rådne. Ikke mærkeligt, at Venedig adskillige gange har fået afsagt sin dødsdom, men alligevel lever byen i lagunen videre. Og millioner af turister strømmer til for at opleve en af verdens efter sigende mest romantiske byer. Hvert år kommer mere end 12 millioner turister til Venedig, heraf 80% éndagsturister. På den anden side er befolkningen i Venedig mere end halveret gennem de sidste 50 år. Transportomkostninger er for høje. Det er ikke muligt at bygge nyt. Venedig kaldes ofte for Adriaterhavets Dronning. Siden 1177 og så længe republikken bestod, blev der hvert år på Kristi Himmelfartsdag afholdt en ceremoni eller fest, kaldet Sposalizio del Mar ("ægteskabet med havet"). Festens højdepunkt var, når dogen efter at have modtaget patriarkens velsignelse kastede en guldring i havet som tegn på "partnerskabet".

Historisk

Venedig blev i 1987 optaget på UNESCOs liste over verdens kulturarv og det er der som sagt god grund til. Byens huse er så at sige ved at rådne nede fra, men hvordan opstod Venedig lige. Byen var nemlig ikke en stor by i Romerrigets storhedstid, men da Romerriget går i opløsning omkring år 500, bliver livet omkring det vi idag kender som  Venedig meget turbulent. Befolkningen lærer hurtigt at tage deres ejendele på nakken og flygte ud på øerne i lagunen, når fjenden nærmer sig. Først kommer visigoterne, dernæst hunnerne under Attila, så ostgoterne og endelig langobarderne. Nogle af disse barbarer kommer alene for at plyndre, hvorefter de forsvinder igen. Andre gange slår de sig ned på fastlandet for længere tid. Efter longobardernes invasion beslutter beboerne at forblive på øerne og grundlaget for Venedig som vi kender det i dag skabes. Den første ø, der bliver beboet, er Torcello, bliver det lille samfunds religiøse centrum, men siden bliver samtlige 118 øer taget i brug. 

I år 584 deles Romerriget  og Venedig bliver en del af det byzantiske rige (Vestrom), men de opnår en særlig grad af selvstændighed. Byen lever af at sælge salt til fastlandet. Beboerne i Venedig bliver hurtigt et dygtigt handelsfolk, der  til vands udvider deres handelsområde, så de snart dominerer handelen med krydderier, silke mv. fra østen. Øboerne organiserer sig i et ordnet samfund med fælles love og en fælles leder, dogen. Den første doge udråbes i 697, og med kortvarige afbrydelser undervejs består dogestyret i 1100 år indtil 1797. 

I 1271 kommer Marco Polo til Kublai Khans hof, hvor han bliver de følgende 17 år. I 1292 vender han tilbage i triumf til Venedig og udgiver sine farverige rejsebeskrivelser.

1797 tvinger Napoleon  dogen Lodovico Manin, der er nr. 120. i rækken, til at abdicere. Napoleon opretter et provisorisk styre under fransk kontrol planter "et frihedens træ" på Markuspladsen – en hån mod et folk, som for første gang i 1100 år har mistet deres frihed og "demokratiske styre".
Først i 1866 kommer Venedig med i det nye italienske kongerige, indtil da har det været under dels fransk dels østrigsk herredømme.
 

Seværdigheder

Venedig er som historien antyder en skattekiste af små og store seværdigheder, så her nævnes nogle få som absolut er værd at besøge.
Marcus pladsen som ligger ved Venedigs indsejlning er et fantastisk mylder af duer, forretninger, turister og fastboende, der bør besøges alene af den grund og i tilknytning hertil kan man med gevinst tage en rundtur i Doge-paladset, hvor bl.a. Casanova skulle have siddet i fængsel.
Ud for det centrale Venedig ligger der to øer som hver for sig er interessante at besøge.
Den ene, hedder Morano og har lagt navn til den type af glaskunst som Venedig er så kendt for. - På denne ø har man hvis man gider bruge lidt tid på det mulighed for at se glashåndværk produceret i praksis, samt hvis man er til den slags købe glas lige fra "håndværkeren"
Den anden ø hedder Borano og er kendt for dels sine farverige huse, dels sine kniplinger.
Endelig bør man som turist give sig selv den oplevelse det er at tage en taxabåd fra indsejlingen ved Marcus pladsen og ind i Venedigs hjerte. - Det er en luksus som koster ca det dobbelte af en taxa på land, men hvis man ud over transportfunktionen også forstår at nyde, den luksus det er at sejle henover et solbeskinnet vand, så er det alle pengene værd.
 

 Indkvartering

Tager du til Venedig er mulighederne for indkvartering og forplejning multiple.
Der er hoteller alle vegne og man kan med gevinst tage til byen og forhandle sig til en god pris uden om diverse websites, men vær dog opmærksom på at Venedig er en dyr by og den store mængde af turister er med til at presse priserne op så det ligger anderledes højt set i forhold til resten af Italien. Sammenligner du med priser i Danmark er det alligevel gennemgående "lavere" priser, med mindre du forsøger dig ligesom min ledsager på denne rejse, da hun søgte hoteller via mobilen. Resultatet  var 5 hoteller inden for en radius af 2 km og i 30 gr. varme valgte vi at gå ind på hotel Danielle som ligger med udsigt over indsejlingen til Venedig og er kendt fra filmen the "Turist" med Johnny Deep. Her kom vi dog hurtigt ud da prisen for et værelse i kosteskabsstørrelsen var 1500 € i døgnet. En på alle måder barok situation, hvor du i løbet af nul komma fem var frataget evnen at gøren noget selv og i stedet blev betragte som en viljeløs pengemaskine for døråbnere, kuffertpassere, reception m.fl., men vil man passes i hoved og en vis anden del og så i øvrigt har pengene til det så er det helt sikkert en oplevelse.
En af forklaringerne på at det på den ene side vrimler med hoteller og på den anden side er så få der reklamere via nettet er muligvis at nettet i Venedig har en dårlig dækning, så derfor møder du for det meste kun de dyreste på nettet. - Et godt råd er derfor giv dig god tid og ro på. der er muligheder nok for at få et hotel på det fleste tider af året, naturligvis afhængig af din standard.
For god ordens skyld skal det nævnes at vi endte med at bo på Hotel Canal Grande. - Et lille godt hotel med terrasse ud til "den store kanal", hvorfra man både morgen og aften havde fornøjelsen af det mangfoldige liv i en af Venedigs store kanaler. Det høre ikke til i den billige ende, men ser man det i forhold hvad der kræves på danske hoteller for samme standard så matcher Hotel Canal Grande fint danske 4 stjernede hoteller, m.h.t. service, imødekommenhed og sit eget specielle særpræg.
 

Forplejning

Forplejning er næsten som indkvartering. Det vrimler med osterier, cafeer m.v., så her nævnes i korte træk fire som har hver deres standard og køkken.
 
Florian er verdens ældste cafe. - 1720 og ligger på Markus pladsen. Den er interessant fordi den er så gammel og hvis du tænder på at drikke kaffe og nyde menneske mylderet i et levende museum, så er det givet pengene værd. Sørg for at sidde inden for, det er hele oplevelsen værd, for udenfor skal du kæmpe med varmen og duerne
Du skal desuden være opmærksom på at kaffen er tynd og næsten som vand, hertil kommer at du betaler 6 € for musikken, før du betaler for noget som helst andet, men da de gennemgående spiller fint, kan du få en oplevelse af at du er hensat til en Godfather film. Den almindelige service er desværre ekstrem dårlig og som cafe kan den ikke anbefales, slet ikke når du bagefter ser regningen. En regning du i øvrigt kan have svært ved at komme til at betale, da man tilsyneladende har et antikveret betalingssystem, hvor overtjeneren skal fordi, men som oplevelse er stedet nu meget interessant.
 
Pension Wilder er et spisested med udsigt til Venedigs indsejling, som ligger i tilknytning til et hotel af samme navn. Det er grundlagt af en englænder og har et godt italiensk køkken, som er er værd at besøge. Prislejet er fornuftigt og kan du få et bord ved den yderste del af deres overdækkede terrasse, så har du særligt om aften vundet en pragtfuld udsigt over livet ved Venedigs indsejling.
 
Bancogiro er et osteri der ligger ved "den store kanal" ikke langt fra Rialtobroen og fiskemarked. Stedet har fået sit navn fra den tid hvor venetianske købmænd brugte området til at indkræve deres gæld via mellemmænd. Her kan med fordel læse Shakespeares "En købmand i Venedig". Maden er formidabel, kreativ og så er den til at betale for almindelige mennesker, hertil kommer en helt igennem perfekt service også for turister der ikke forstå italiensk. Her skal man nemlig lige tage højde for at dette sted nok mest er kendt blandt italienere og amerikanere med italienske forbindelser.
 
Endelig er der naturligvis den italienske is. - Byen er fyldt med at utal af isboder, men har man mulighed skal man afgjort gå efter Alaska-IS som laves af en af Venedigs personligheder. Stedet har ingen hjemmeside, men kan findes  på Calle Larga dei Bari, 1159 | Santa Croce, 30135 Venedig. Ejeren som selv laver isen minder lidt om professoren fra "Back to the future" og man må sandelig sige at han præstere det bedste og mest specielle inden for is. - Der er kun en ting at sige om det - prøv det - hans is overgår klart de andres.
 
 
Transport har jeg været inde på. - Den store transport vej skulle man synes var via de mange kanaler og det er den også i forhold til hastighed. Kanalsystemet er virkelig udbygget og man kan bruge timer på at iagttage postmand, skraldemand og vasketøjsmand, der alle med deres virke fylder op i kanalernes mangfoldige liv.
Men den store transport sker via apostelenes heste - dine fødder. Et sandt netværk af små gader, stier og broer forbinder de 118 øre så du stort set kan gå tørskoet rundt i jagten på lige præcis den romantiske bro du og dine finder den rigtige. For ja Venedig er forbundet med romance, hvad man støder på hele tiden. Så rigtig god tur