I Paris' latinerkvarter, nær Notre Dame, på Rue de la Parcheminerie ligger en lille canadisk boghandel der bestemt mere end et enkelt besøg værd, om ikke andet så for den gratis, canadiske kaffe med ahornsirup istedet for sukker.

Faktisk var det slet ikke meningen at vejen skulle gå forbi The Abbey Bookshop. Faktisk vidste jeg ikke engang at den eksisterede. Den ligger tæt på Shakespeare & Co. en bogforretning vi var blevet anbefalet for dens charme og helt specielle væsen - men efter at have set The Abbey Bookshop falmer den fuldstændig ved en hver form for sammenligning.

Vi havde startet i Shakespeare & Co. og var hurtigt blevet betagede, og måske derfor virkede The Abbey Bookshop så meget mere gennemført. Når jeg nu tænker tilbage på Shakespeare & Co. så var den ikke mere end en litterær pangdant til Joe & the Juice og jeg er overbevist om at jeg i fremtiden ikke kommer til at besøge nogen af stederne.

 

Når du entrere forretning bliver du tilbudt en kop kaffe, og spurgt hvad du vil have i, og hvis du ikke har spørgsmål, eller lyst til at snakke, bliver du ladt alene med dine tanker og øjne på bøgerne der dækker hele forretning. Der er ikke nogen pænt opstillede hyller, selvom der hele tiden forsøges på at organiserer, er der bøger over det hele, både på hylder, gulve, borde og ovenpå de andre bøger.

Ikke nok med at der er mange bøger - jeg har en mistanke om at han er i besiddelse af en af hver der nogensinde er trykt - så er det ikke kun en forretning for de finkulturelle. Der er børnebøger, krimier, bøger om sammenlignende religion. Bøger om mode, bøger med kritik af andre bøger, og bøger der kortlægger testosteron.

Og hvis man, efter at have gravet sig igennem den tæt pakkede stueetage, stadig ikke har fundet noget der er i ens smag, kan man helt sikkert finde det i underetagen, hvor bøgerne er ordnet efter genre i enorme bunker, og en gang imellem er der en lampe så man kan kigge i bogen i et ordenligt lys inden man køber den.

Det er nemlig en udpræget fransk ting. Lige så meget en grundlovssikret ret som ytringsfriheden er det i Danmark. Hvis du køber en bog i Frankrig, er det tilladt, ikke bare at kigge i den, men nærmest læse den igennem inden du køber den.

Og hvis du nu sidder tilbage og tænker "jamen jeg skal jo ikke til Paris" - så kan vi som en lille bonus informere om at han sender bøgerne hvor som helst hen i Europa for ca. 2 euro. Så der er ikke nogen undskyldning for at gå ned på bøger længere. Hvis han ikke har det kan han skaffe det, men højest sandsynligt har han det i forvejen. Hvis du stadig ikke er helt solgt, så slå et smut forbi deres Facebook og se hvordan andre end en bibliofil kulturskribent har reageret på forretningen.